Perşembe, Ekim 08, 2015

kırma zeytin...

Bir tek 
olsun zeytin yetiştirseydik bunca 
söz yerine! Suyun hakkı için 
ve kara gözlerinin hatırına, dilde 
çoğalan zeytin, tuza değil, ekmeğe 
değil söze kardeş duruyordu, rüzgâr 
bu akşama tuzdan bir sofra kuruyordu, 
söz ile zeytin arasında: 
Haydar Ergülen

zeytin işleri zamanı geldi.
çeşit çeşit zeytinler yapılacak.


yeşil zeytinin kırması güzel olur.
dalından tek tek şefkatle, topladığım zeytinlere,
şiddet uygulamak biraz tezat ama.


her sene vakti geldiğinde, zeytin kırma düzeneği çıkarılır.


çok sert olmamak koşulu ile kırılan zeytinler,
kavanoza doldurulur.


kaynatılıp, soğutulmuş suya kaya tuzu konulur.
ve kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülüp,
kavanozun kapağı kapatılır.
en az iki ay bekledikten sonra, yenilebilir duruma gelir.


ben zeytinin acılığını severim.
ama o acılık istenmezse, zeytinler sofraya gelmeden önce,
bir, iki gün suda bekletilip öyle yenilebilir.
zeytinyağ, limon ilave edilebilir.

12 yorum:

  1. günaydın ayşen,öpücükler ve sevgiler sana:)
    sabahın ilk ışıklarında türk kahvem eşliğinde blog yayınlarına bi bakayım dedim ve karşıma sen çıktın ne şahane:)
    benim zeytin ağacım adı memnune bu yıl ilk defa 1 kavanoz ürün verdi:)senin de dediğin gibi kırmaya kıyamadım çizdim:) ama tuz falan koymadan suyun içine koydum,iki gün sonra suyunu değiştirdim,1 haftadır aynı suda.aslında ne yapacağımı bilemedim,hiç deneyimim yok,nette de değişik tarifler var,bundan sonraki adımımı senin önerinle atayım:)afiyet olsun sana.
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakma cevap geç oldu. Kaynatılıp sogumus suya kaya tuzu koyup kavanoza koy, biraz da öyle tatlansin. Yenilecegi zaman yağ ve limonla cesnilendir.

      Sil
  2. Şiir şahane,Haydar Ergülen'e selam ...Ben zeytin ağacı aşığım,fotoğraflara bayıldım moon...Zeytin kırma düzeneğini nasıl sevdim,o ağaçtaki çizgiler,renkler ,doğallık çok güzell,tam sizlik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytin için yazılan tüm şiirler harika. Zeytinin kendisi mucize.

      Sil
  3. Moon ben daha yapamadım..Senin ki tatlanmıştır bile...Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güliz annen yapmıştır, kuzucuklari için.

      Sil
  4. Ah ben o zeytinlerin tadına bakmak istiyorum. Elimi uzatıp bir tanecik alayım 1 kavanoz yemiş gibi olurum eminim:) Afiyet olsun şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalından toplasan, doymuş bile olursun. Arkadaşlarım gülüyor ama ben herbirini seve seve kavanoza koyuyorum.

      Sil
  5. en sevdiğim besinlerin başında gelir zeytin. bu yazıyı da çok sevdim. topraktan sofralara yolculuğu ne güzel fotoğraf ve yazı ile anlatmışsın...

    YanıtlaSil
  6. Annemde bir ara çok yapardı, gemlikten gelirdi zeytinler. Senin yolculuğunu çok sevdim. :)

    YanıtlaSil