sepetler dolusu limonlarımı hatırlıyorsunuzdur.
fırsat buldukça limonlu birşeyler yapıyorum.
tart serime bir de limonlu tart eklemiş oldum.
kek yapınca, aynı hamurdan az bir miktar,
tart kalıbına döküp fırına atıyorum.
böylece ana malzeme hazır oluyor.
limonları ince ince doğradım, bir kap içine alıp üzerine şeker,
çok az tereyağ koyup şöyle bir çevirdim.
bir köşeye bıraktım.
tereyağlı, meyve ve şeker karışımını,
diğer meyvelerden yaptığımda direk bu şekilde, tartın üzerine dökerim.
ama limon için araya sütlü bir muhallebi yakışır diye düşündüm.
süt, pirinç unu, rendelenmiş bolca limon kabuğu ve şeker ile
muhallebi yaptım. muhallebiyi serdim, üzerine limonları dizdim.
en üst için, bir su bardağının yarısı limon suyu, yarısı su, bir yemek kaşığı nişasta,
bir buçuk yemek kaşığı şeker ile jöle yaptım.
kuruttuğum, nar çiçeği, ayva yaprağı ve
limon dilimlerinden, yaptığım,
güzel bir bitki çayı
tartı mideme indirirken bana eşlik etti.
anlatması uzun gibi dursa da aslında yapması çok kolay,
muhallebideki limon kabuğu aroması ve limon suyuna jöle sayesinde,
çok ekşi olmayan ,tam bir limon şöleni oldu.
zor geçen bir haftanın son günü,
hafta sonunu, evde geçirmek isterseniz, belki denersiniz.
keşke hayatta da, ekşinin, tatlının karışımı bu kıvamda olsa.
yüzümüzdeki, hüzünlerin tebessümlere, hatta kahkahalara ulaşması,
umudumuzun hiç bitmemesi dileğiyle.
iyilik dolu bir dünya olsun.
Ne güzel noktalamışsın anlatımını Ayşen!
YanıtlaSillimonlu herşeyi çok severim.. bu nedenle bu tarifi de bir kenara not ettim:)
dediğin gibi iyliklerle dolu bir dünya olsun..
sevgi, saygı hoşgörülerle büyüyen nesiller olsun inşallah,
mutlu hafta sonları..
biscolottiyi hiç unutamıyorum. dünyanın güzelliğe çok ihtiyacı var sebuş.
SilTam bana göre bir tatlı olmuş bayılırım limonlu tatlara çok güzel görünüyor ellerine sağlık Ayşencim.
YanıtlaSilsende yaparsın bilirim, senden öğrendiğim ne güzel tarifler var.
SilAfiyetler olsun;) miss gibi limonlu tart ve yanında bardağın içine düşmek istediğim bir güzel bitki meyve çayı;) Eh! Daha ne olsun bir de dost sohbeti varsa, değmeyin keyfinize;) ellerinize sağlık.
YanıtlaSilhepsi bir aradaydı, tatlı, çay ve dostlar.
SilOyyy tart ayrı güzel, bitki çayı ayrı güzel....Ellerine sağlık...Sevgiler
YanıtlaSilbenden de kocaman sevgiler.
Silaysencim,bayildim ben bu tarifine.
YanıtlaSillimonla bir anlatim bu kadar guzelmi olur?
tabi benim gibi limon asigi biri olarak..tabagima kocaman bir dilim alir,,kacar:)
hele senin taraflarin limonu,,yesille sarinin aski..nefistir nefis
oralardan bir kac yaz evvel limonun bitkisini aldik ,,tasidik
eh iste olsalarmi olmasalarmi,,kendileri pek bir nazlilar
genede 10 tane topladim,,yaz evimin bahcesinden
sen anlattin guzel tartini,,,bak ben nerelere gittim?sustum ,,kaciyorum
limon ağacı burası için de nazlı olabiliyor. tam yerini bulup dikmek gerekiyor. sevgiler cihan.
Silbir torba limonum var! Nilgün ün ( lezzetli atölye) ponciği, senin bu tart!
YanıtlaSilyıktınız, beni şu mesai gününde:)))
eve gidince kendimi mutfağa atıcam sayenizde:)
merakla bekliyorum...
SilMuhteşem olmuştur eminim bu tart...Tariften belli. Hafif ekşimsi tadı dilimde damağımda dolaşıyor taa bu mesafeden:)
YanıtlaSilhay allah çok canın çekti... anladım, keşke herkes yiyebilseydi.
SilOff pek severim, limonlu tartlar, cheesecakeler... Fotoğraflardaki tart o kadar canlı ki, taa Datça'da değil de mutfağımda, yanıbaşımda sanki.
YanıtlaSil