turunç reçeli en çok ve en severek yaptığım reçeldir.
çünkü yemesini de çok severim.
turunçların dış kabuğunu hafifçe rendeleyip.
kabukları dilimliyorum.
şekildeki gibi kıvırıp, ipe diziyorum.
tencere de, bir taşım kaynatıp süzüyorum.
üç gün boyunca, günde üç- dört kere suyunu değiştiriyorum.
şeker ölçüm şu, 10 adet turunç kabuğu için,
1 kg şeker, 1 su bardağından az eksik su,
su ve şeker tencerede kaynamaya başlayınca, ipe dizili
turunçları tencereye koyup, parlaklaşana kadar kaynatıyorum.
1 limon suyunu, ocaktan indirmeden az önce ilave ediyorum.
reçelden çok küçük, yoğun aromalı meyve tatlısı gibi birşey oluyor.
afiyette oluyor.
bende merak ederdim turunç kabukları bu şekilde nasıl kalıyor diye:) harika görünüyor! ellerine sağlık, bi banıp tadasım geldi:)
YanıtlaSilafiyetler olsun..
Pişirirken de ip kalıyor o nedenle bozulmuyor. Kavanoza koyarken ip alınıyor. :)
Silsabahima renk kattin...cayimin yanina kizartmis ekmegime birazcik tereyag surmustum...
YanıtlaSilhemen recelinden aldim:)))))))
ellerine saglik...kokusu buralara geldi...
Oh ! Afiyet olmuştur eminim.
SilMerhaba,yazınızla yıllar öncesine götürdünüz beni....ne hoş:)hangi yıl hatırlamıyorum ama bu mevsimdi, amcam ve ailesi Antalya'da yaşıyorlar ben de onları ziyarete gitmiştim.Antalya sokaklarını gezerken adım başı portakal ağaçları!!!!! aman bir mutlu oldum bir mutlu oldum ağaçlara sarılıp seviniyorum bir baktım yengem kıs kıs gülüyor ne gülüyon yenge dedim onlar portakal değil turunç turunç dedi aaaa hayatımda ilk görüyorum turuncu ne bileyim nasıl bişey ki bu turnç yiyelimmi dedim ye dedi ama bu arada hala kıs kıs gülüyor hatun. Ben çömez hiç aldırmıyor turuncu koparıp yemeye çalışıyorum amaniiinnn o da ne ağzım burnum ters döndü buruş buruş oldu suratım, kuzenler yengem amcam kahkahalarla gülüyorlar halime meğer burarmış turunç insanı bööle:)))) ama olsundu tecrübe iyi bişiydi o gün bugün yer dururum turunç reçelini ellerinize sağlık pekte güzel görünüyor turunç hanım kıvrıla kıvrıla kurulmuş tabakta eh o güzel kuş kaşıkta bu güzellik karşısında benim kafama konacak değilya canım ellerinizden çıkmış, güzel turunç reçeli dururken sağlıklı sıhhatli günler diliyorum.
YanıtlaSilmeltem
Ne hoş bır anı, paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Datça da yol boyları Turunç ağaçları ile dolu.
SilSadece rengi bile insana mutluluk vermeye yeter, tadı zaten muhteşemdir ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim, bence reçellerim kraliçesi turunç tur.
Sildemek şekli böyle oluyormuş :) ama yapması zormuş su değişcek falan benlik değil hiç :))
YanıtlaSilileri de hazelciğim emeklilik zamanın da yaparsın acele etme...:)
SilNe harika görünüyorlar...
YanıtlaSilRahmetli halam yapardı böyle kıvrık kıvrık turunç reçeli bir de harika incir reçeli yapardı. Ondan sonrada yemedim zaten. Sanırım daha da kolay kolay yemem...
ayda ben sana yollarım, sen yeter ki ye...
SilBen bundan yapmak istiyorum cidden,çünkü yemiştim ve çok beğenmiştim.Yapılışını reçel uzmanından öğrenmek iyi oldu,teşekkürler moon :)
YanıtlaSilyaptığın zaman lütfen paylaş, reçel yapmak tatlı ve eğlenceli bir iştir. dikiş dikmekten çok kolay, sen zor işleri başarıyorsun.
SilEn sevdiğim reçellerden biridir. Seninki de müthiş güzel görünüyor...
YanıtlaSilsende yaparsın güzel reçeller tulin eminim.
SilMoon reçel değil sanatını konuştur muşsun ....Süper güzel olmuş hem göze hem damağa..ellerine sağlık...
YanıtlaSilgüliz çok teşekkür ederim, severek yapıyorum...
SilThis kind of dessert are my fave... love orange, quince, bergamot,morello!
YanıtlaSilThank you. I learned from my mother to make jam.
Sil