Pazartesi, Şubat 23, 2015

haftanın reçeli...


turunç reçeli en çok ve en severek yaptığım reçeldir.
çünkü yemesini de çok severim.


turunçların dış kabuğunu hafifçe rendeleyip.
kabukları dilimliyorum.


şekildeki gibi kıvırıp, ipe diziyorum.
tencere de, bir taşım kaynatıp süzüyorum.
üç gün boyunca, günde üç- dört kere suyunu değiştiriyorum.
şeker ölçüm şu, 10 adet turunç kabuğu için,
1 kg şeker, 1 su bardağından az eksik su,
su ve şeker tencerede kaynamaya başlayınca, ipe dizili
turunçları tencereye koyup, parlaklaşana kadar kaynatıyorum.
1 limon suyunu, ocaktan indirmeden az önce ilave ediyorum.


reçelden çok küçük, yoğun aromalı meyve tatlısı gibi birşey oluyor.


afiyette oluyor.

20 yorum:

  1. bende merak ederdim turunç kabukları bu şekilde nasıl kalıyor diye:) harika görünüyor! ellerine sağlık, bi banıp tadasım geldi:)
    afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişirirken de ip kalıyor o nedenle bozulmuyor. Kavanoza koyarken ip alınıyor. :)

      Sil
  2. sabahima renk kattin...cayimin yanina kizartmis ekmegime birazcik tereyag surmustum...
    hemen recelinden aldim:)))))))
    ellerine saglik...kokusu buralara geldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ! Afiyet olmuştur eminim.

      Sil
  3. Merhaba,yazınızla yıllar öncesine götürdünüz beni....ne hoş:)hangi yıl hatırlamıyorum ama bu mevsimdi, amcam ve ailesi Antalya'da yaşıyorlar ben de onları ziyarete gitmiştim.Antalya sokaklarını gezerken adım başı portakal ağaçları!!!!! aman bir mutlu oldum bir mutlu oldum ağaçlara sarılıp seviniyorum bir baktım yengem kıs kıs gülüyor ne gülüyon yenge dedim onlar portakal değil turunç turunç dedi aaaa hayatımda ilk görüyorum turuncu ne bileyim nasıl bişey ki bu turnç yiyelimmi dedim ye dedi ama bu arada hala kıs kıs gülüyor hatun. Ben çömez hiç aldırmıyor turuncu koparıp yemeye çalışıyorum amaniiinnn o da ne ağzım burnum ters döndü buruş buruş oldu suratım, kuzenler yengem amcam kahkahalarla gülüyorlar halime meğer burarmış turunç insanı bööle:)))) ama olsundu tecrübe iyi bişiydi o gün bugün yer dururum turunç reçelini ellerinize sağlık pekte güzel görünüyor turunç hanım kıvrıla kıvrıla kurulmuş tabakta eh o güzel kuş kaşıkta bu güzellik karşısında benim kafama konacak değilya canım ellerinizden çıkmış, güzel turunç reçeli dururken sağlıklı sıhhatli günler diliyorum.
    meltem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne hoş bır anı, paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Datça da yol boyları Turunç ağaçları ile dolu.

      Sil
  4. Sadece rengi bile insana mutluluk vermeye yeter, tadı zaten muhteşemdir ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, bence reçellerim kraliçesi turunç tur.

      Sil
  5. demek şekli böyle oluyormuş :) ama yapması zormuş su değişcek falan benlik değil hiç :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ileri de hazelciğim emeklilik zamanın da yaparsın acele etme...:)

      Sil
  6. Ne harika görünüyorlar...
    Rahmetli halam yapardı böyle kıvrık kıvrık turunç reçeli bir de harika incir reçeli yapardı. Ondan sonrada yemedim zaten. Sanırım daha da kolay kolay yemem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayda ben sana yollarım, sen yeter ki ye...

      Sil
  7. Ben bundan yapmak istiyorum cidden,çünkü yemiştim ve çok beğenmiştim.Yapılışını reçel uzmanından öğrenmek iyi oldu,teşekkürler moon :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaptığın zaman lütfen paylaş, reçel yapmak tatlı ve eğlenceli bir iştir. dikiş dikmekten çok kolay, sen zor işleri başarıyorsun.

      Sil
  8. En sevdiğim reçellerden biridir. Seninki de müthiş güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende yaparsın güzel reçeller tulin eminim.

      Sil
  9. Moon reçel değil sanatını konuştur muşsun ....Süper güzel olmuş hem göze hem damağa..ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güliz çok teşekkür ederim, severek yapıyorum...

      Sil
  10. This kind of dessert are my fave... love orange, quince, bergamot,morello!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you. I learned from my mother to make jam.

      Sil