Salı, Ekim 27, 2015

zeytin yağının öyküsü...


geçtiğimiz hafta çok zevkli,
çok heyecanlı işler peşindeydim.


bahçedeki o güzel zeytin ağacının,
zeytinlerini topladık.
öyle bir başına yapılacak iş değil, sıkı bir imece ile,
tüm zeytini silkeledik.


o kadar emekle topladığımız zeytinleri,
sıkılmak için mengene götürdük.
severek. yolladık zeytinyağı olma yolculuğuna zeytinlerimizi.
soğuk sıkım, erken hasat, yemyeşil, mis kokulu yağımızı 
çok ama çok büyük heyecanla mengeneden  aldık.


zeytinden 
zeytinyağına 
yolculuk.


mucizeye tanık olduk.

12 yorum:

  1. Ne güzel bende sayende görmüş oldum afiyetle yemek nasip olsun:)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba;
    Sanırım 3 sene kadar önceydi benim de bu mucizeye tanık oluşum. Foça yolundaydı zannedersem bir tanıdığın zeytinyağı tesisi vardı, gittiğimizde göstermişti. Nasıl da güzel bir renk nasıl da yoğun ve lezizdi. Kolay bir süreç değilmiş, hep merak ederdim. Ama bidonlara doldurup eve getirince yiyeceklerdeki o harika aroma insanı kendinden geçiriyor. Zeytini de yağını da çok seviyorum, adeta gerçek bir mucize..Sizin o kocaman sepetiniz de öyle güzel ki yeşil zeytinlerle beraber, bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok şanslısın, o ilk çıkış anını görmüşsün.

      Sil
  3. Müthiş... Zeytine, yetiştiği doğaya, hele ki Yunanistan'ın zeytinyağına ayrı aşığım. Dilerim bir gün bu tecrübeyi yakından yaşarım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunanistan'a gittiğimde çok şaşırmıştım, çok fazla zeytin çeşidi vardı.

      Sil
  4. Merhaba,
    Bende bu sene bu mucize olaya bismillah deyip basliycam inşallah. Ama hiç bir fikrim yok. Bir tarla aldım ve içinde zeytin ağaçları var. Nereden nasıl ne yaparak başlayacağını bilmiyorum. Yardımlarınızı rica ediyorum. Suzancintekin@gmail.com. şimdiden cokk ama cokk teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suzan hanım, bende hiç bilmiyordum, önce burada yaşayan, bu toprağı bilenlerden dinledim. biraz google a baktım. sonra cesaret edip başladık. biz 4 kişiydik. tam bir imece usulü topladık. çok engin bir bilgim yok. ama yerel bilgi en doğru olandır. tesekkürler.

      Sil
  5. Afiyet olsun,şifa olsun Ayşenciğim !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şifa , şifa Nilgün, teşekkür ederim.

      Sil
  6. ,Mucize yaaa,nasıl özendim şimdi...Ben hazırcıyım,bizim zeytinler ortağa verilmiş durumda(Fethiyede) onlar yapıyor yarısını da bize veriyorlar ve sıcak sıkımmış,Kendimiz de diktik zeytin ağacı artık onlar meyveye geldiğinde yaparım böyle senin gibi...Yazını eşime de okuttum,bak ne güzel diye...Afiyet olsun,şifa olsun arkadaşım ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bizim de ilk denememiz, ama çok keyifli biz küçük bir gurup olduk. bizi toplarken izleyenler, ''yağ falan istemeyiz ama bizi de alın aranıza dediler'' şifa olacağı kesin. teşekkürler.

      Sil