Salı, Kasım 11, 2014

ayva reçeli ama değişik...


Datça'da ayva ağacı tek tük, olan ayvalarda,
öyle yenilecek gibi değil,  ama olsun,
dalından toplayıp reçel yapmak  var ya, işin içinde...


yaptığım bütün reçeller, dalından kopardığım meyvelerden,
yada çiçeklerden... ağacından toplamak işte, o duygu bambaşka..


annem bir, rendeleyip yapar ayva reçelini, birde küp küp doğrayıp,
ben rendeyi daha çok severim.
tarifi kolay;
kabukları soyulan ,ayvaları kararmaması için limonlu suya rendeledim.
limonlu suyu süzüp rendelenmiş ayvaları tencereye koyup,
üzerine şeker ekleyip kısık ateşte parlaklaşıp, kıvama gelene kadar pişirdim,
ocaktan indirmeden az önce limon suyu ilave edip, bir süre daha kaynatıp,
sıcak sıcak kavanoza doldurdum.


rengi de , tadı da güzel oldu.

hayatımızın, rengi de, tadı da eksilmesin.

23 yorum:

  1. çok güzel başlangıç ve bitiş

    YanıtlaSil
  2. ayşen ya!
    miktarda yaz arkadaş,kaç ayva,kaç şeker?kaç limon?
    yahu!

    YanıtlaSil
  3. havva inan reçeli ölçüsüz yapıyorum, göz kararı :(((

    YanıtlaSil
  4. Sabah sabah iştah açıcı, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık! Çok iştah açıcı gözüküyor. :)

    YanıtlaSil
  6. Çok severim Ayva reçelini, bizim bahçede var küçük bir ayva ağacı var Altınoluk'ta, ondan yapmıştı annem küçük bir kavanoz.
    Bizim evde çok reçel yenir, hele çocukken annemin yazın yaptığı reçeller kış ortasonda bitiverirdi işte o zaman bu ayva reçeli kurtarıcı olurdu. Ben ekmeğe ayva reçeli sürüp üstüne ceviz ve birazcık tarçınla yemeğe bayılırım..
    ama şu fotoğrafta rengi harika görünüyor sanırım limondan.. Anneme okuyacağım geldiklerinde bu postu, bakalım o nasıl yapıyor:)

    YanıtlaSil
  7. korkuyorum karşılaşmaktan bir gün benimde reçelimi yaparsın diye
    ama fenada olmam hani tatlı olur....:)
    harika görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. kayınvalidemde Gökçeada'dan aldıkları ayvalarla rendeleyip yaptı güzel yapmış sizinkinden güzel olmasın :)

    YanıtlaSil
  9. Rendelendiği zaman ve şekerini az koyduğunda ayva peltesi oluyor ve tartlara çok yakışıyor. Birde tahin koy üzerine, kırılmış fındık:) yemede yanında yat, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Başlık ne güzel olmuş, enerjik ve neşeli, içim açıldı..Ben de ayva reçelinin rendesini severim, bayılırım, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. neffis.. en sevdiğim reçeldir ayva reçeli.burada yok ama kokusu geldi:))

    YanıtlaSil
  12. Ayva reçeli, anne reçelidir benim için. Çünkü bizim evde sadece 3 çeşit reçel yapılırdı o zamanlar.
    Ayva reçeli, çilek ve vişne reçelleri.
    Ben en çok çileği severdim :)
    Ayvanın da marmelatını..Offf..harika oludu.
    A, bir de kızılcık vardı, unutmuşum..

    Reçel harika görünüyor. Üzerine tarçın da serpiyor musun sofrada yerini alırken? Muhteşem olmuş.
    Tebrikler.

    YanıtlaSil
  13. güliz sabahları da kahvaltıya pek yakışır.

    YanıtlaSil
  14. ersin çok teşekkür ederim, çok leziz :))

    YanıtlaSil
  15. ayda ben de reçeli bol kahvaltı masalarında büyüdüm, annem mutlaka yapardı, tarçın ve ceviz ile hiç denemedim...önerini deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  16. sadecenaciye bence dikkatli ol, yaparım :))))

    YanıtlaSil
  17. hazelciğim sizlere de afiyet olsun,

    YanıtlaSil
  18. emel tahini ilk kez duydum ve merak ettim mutlaka deneyeceğim....

    YanıtlaSil
  19. elift çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. Nilgen rendesi gerçekten çok güzel olur, teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  21. tülin, tarçın ve ceviz hatta tahin ekleyerek yememi önerenler oldu, deneyeceğim

    YanıtlaSil
  22. ben de yapıcam senin tarifinden

    YanıtlaSil