Datça'da ayva ağacı tek tük, olan ayvalarda,
öyle yenilecek gibi değil, ama olsun,
dalından toplayıp reçel yapmak var ya, işin içinde...
yaptığım bütün reçeller, dalından kopardığım meyvelerden,
yada çiçeklerden... ağacından toplamak işte, o duygu bambaşka..
annem bir, rendeleyip yapar ayva reçelini, birde küp küp doğrayıp,
ben rendeyi daha çok severim.
tarifi kolay;
kabukları soyulan ,ayvaları kararmaması için limonlu suya rendeledim.
limonlu suyu süzüp rendelenmiş ayvaları tencereye koyup,
üzerine şeker ekleyip kısık ateşte parlaklaşıp, kıvama gelene kadar pişirdim,
ocaktan indirmeden az önce limon suyu ilave edip, bir süre daha kaynatıp,
sıcak sıcak kavanoza doldurdum.
rengi de , tadı da güzel oldu.
çok güzel başlangıç ve bitiş
YanıtlaSilayşen ya!
YanıtlaSilmiktarda yaz arkadaş,kaç ayva,kaç şeker?kaç limon?
yahu!
havva inan reçeli ölçüsüz yapıyorum, göz kararı :(((
YanıtlaSilSabah sabah iştah açıcı, ellerine sağlık...
YanıtlaSilEllerine sağlık! Çok iştah açıcı gözüküyor. :)
YanıtlaSilÇok severim Ayva reçelini, bizim bahçede var küçük bir ayva ağacı var Altınoluk'ta, ondan yapmıştı annem küçük bir kavanoz.
YanıtlaSilBizim evde çok reçel yenir, hele çocukken annemin yazın yaptığı reçeller kış ortasonda bitiverirdi işte o zaman bu ayva reçeli kurtarıcı olurdu. Ben ekmeğe ayva reçeli sürüp üstüne ceviz ve birazcık tarçınla yemeğe bayılırım..
ama şu fotoğrafta rengi harika görünüyor sanırım limondan.. Anneme okuyacağım geldiklerinde bu postu, bakalım o nasıl yapıyor:)
korkuyorum karşılaşmaktan bir gün benimde reçelimi yaparsın diye
YanıtlaSilama fenada olmam hani tatlı olur....:)
harika görünüyor ellerine sağlık.
kayınvalidemde Gökçeada'dan aldıkları ayvalarla rendeleyip yaptı güzel yapmış sizinkinden güzel olmasın :)
YanıtlaSilRendelendiği zaman ve şekerini az koyduğunda ayva peltesi oluyor ve tartlara çok yakışıyor. Birde tahin koy üzerine, kırılmış fındık:) yemede yanında yat, ellerine sağlık.
YanıtlaSilBaşlık ne güzel olmuş, enerjik ve neşeli, içim açıldı..Ben de ayva reçelinin rendesini severim, bayılırım, ellerine sağlık..
YanıtlaSilneffis.. en sevdiğim reçeldir ayva reçeli.burada yok ama kokusu geldi:))
YanıtlaSilAyva reçeli, anne reçelidir benim için. Çünkü bizim evde sadece 3 çeşit reçel yapılırdı o zamanlar.
YanıtlaSilAyva reçeli, çilek ve vişne reçelleri.
Ben en çok çileği severdim :)
Ayvanın da marmelatını..Offf..harika oludu.
A, bir de kızılcık vardı, unutmuşum..
Reçel harika görünüyor. Üzerine tarçın da serpiyor musun sofrada yerini alırken? Muhteşem olmuş.
Tebrikler.
güliz sabahları da kahvaltıya pek yakışır.
YanıtlaSilersin çok teşekkür ederim, çok leziz :))
YanıtlaSilayda ben de reçeli bol kahvaltı masalarında büyüdüm, annem mutlaka yapardı, tarçın ve ceviz ile hiç denemedim...önerini deneyeceğim...
YanıtlaSilsadecenaciye bence dikkatli ol, yaparım :))))
YanıtlaSilhazelciğim sizlere de afiyet olsun,
YanıtlaSilemel tahini ilk kez duydum ve merak ettim mutlaka deneyeceğim....
YanıtlaSilelift çok teşekkürler...
YanıtlaSilNilgen rendesi gerçekten çok güzel olur, teşekkür ederim...
YanıtlaSiltülin, tarçın ve ceviz hatta tahin ekleyerek yememi önerenler oldu, deneyeceğim
YanıtlaSilben de yapıcam senin tarifinden
YanıtlaSilhavva eminim seveceksin.
Sil