Çarşamba, Mayıs 21, 2014

reçel üçlemesi,

yine bir reçel bölümüyle karşınızdayım.
çiçek yaprakları reçelleri,
gelincik, gül ve nar çiçeği..


gelincik reçeli:
kırlardan topladığım gelinciklerin, yapraklarındaki siyah bölümleri koparttım,
sonra şeker ile ovup, gül reçelinde yapıldığı gibi ''çamur'' hazırladım.
(annem bu işleme çamurunu hazırlama der.)
bir gün buzdolabında beklettim.
şerbetini hazırladım, şeker her yerinden kaynamaya başlayınca bu çamuru,
içine attım, ayrıca tarçın çubukları ve karanfilde koydum, çünkü,
 gelincik koku veya tat içermez, parlaklaşıp, kıvama gelinceye kadar kaynattım, 
ocaktan indirmeden önce limon suyu ilave edip bir süre daha kaynattım.
gelincik reçelinin muhteşem bir rengi  olur.



gül reçeli:
kokulu ve katmerli reçellik gül diye bilinen gülün yapraklarından yapılır.
yaprakları iyice havalandırdım, içindeki kıskaçlı böcekler kaçsın diye,
sonra yıkayıp, şeker ile ovarak çamurunu hazırladım,
bir günü buzdolabın da geçirdi. sonra şekeri kaynattım ve çamuru içine attım.
parlaklaşıp, kıvamlaşınca limon suyu ilave edip,
az daha kaynatıp, ocaktan indirdim.
kaymağa çok yakışır, gül yaprakları kıyır kıyır ağıza gelir.
çok sevdiğim bir reçeldir.


narçiçeği reçeli,
işte bunu ilk kez denedim,
nar çiçeği açar içinden yaprakları çıkar.
internette bir tarif bulamadım, bende aynen gül ve gelincik,
yapraklarına uyguladığım yöntem ile denedim.
narçiçeğinin o muhteşem rengini koruyamadım,
çok acaip lezzetli falan yazamayacağım...
 denemesem olmazdı.


reçellerin renklerini en güzel bu kareler anlattı.
gelincik her zaman olağanüstü  bir renk verir.
gülde mis kokulu bir lezzet.

reçel yapmak, renkli ve lezzetlidir.

4 yorum:

  1. öyle şahane anlatmışsın ki reçel yapasım geldi:)
    gelincik şerbeti falan duydum ancak
    hiç tadını bilmiyorum,reçeli de ilk defa duydum:((
    çok mu güzel oluyor,reçeli yapmayı severim ama yemekten hoşlanmam,eve yayılan kokusu şahanedir.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. gelincik reçelinin en fazla yapıldığı yer bozcaada diye bilirim.
    benim de en sevdiğim işte o eve yayılan kokulardır. tadını bana sorma ben her tür reçeli çok severim.

    YanıtlaSil
  3. Ayşencim ellerine sağlık. Geçen gün, "bu güllerden ne olacak" diye bir postun vardıya, nasıl sabırsızlıkla bekledim anlatamam. Reçel yemem, ama yedirmeye, yapmaya bayılırrım. Ne zamandırda, gül reçeli yapsa biride uygulasam diyordum. Başka bir şey dileseydim Allah'tan olacakmış bak:)
    Fotoğrafların muhteşem, dönüp dönüp baktım, renklerine, o güzel görüntülerine.
    Ellerine sağlık, bin kez.

    YanıtlaSil
  4. emelciğim tüm dileklerin gerçek olsun, ben de bayılırım reçel yapmaya kavanoz kavanoz dizip seyredeyim , kahvaltı sofrasının neşesi reçeldir, bir de eşe dosta dağıtırım... benim de bir dut reçeli dileğim var bakalım ne olacak:)))))
    sevgiler

    YanıtlaSil