yine bir reçel bölümüyle karşınızdayım.
çiçek yaprakları reçelleri,
gelincik, gül ve nar çiçeği..
gelincik reçeli:
kırlardan topladığım gelinciklerin, yapraklarındaki siyah bölümleri koparttım,
sonra şeker ile ovup, gül reçelinde yapıldığı gibi ''çamur'' hazırladım.
(annem bu işleme çamurunu hazırlama der.)
bir gün buzdolabında beklettim.
şerbetini hazırladım, şeker her yerinden kaynamaya başlayınca bu çamuru,
içine attım, ayrıca tarçın çubukları ve karanfilde koydum, çünkü,
gelincik koku veya tat içermez, parlaklaşıp, kıvama gelinceye kadar kaynattım,
ocaktan indirmeden önce limon suyu ilave edip bir süre daha kaynattım.
gelincik reçelinin muhteşem bir rengi olur.
gül reçeli:
kokulu ve katmerli reçellik gül diye bilinen gülün yapraklarından yapılır.
yaprakları iyice havalandırdım, içindeki kıskaçlı böcekler kaçsın diye,
sonra yıkayıp, şeker ile ovarak çamurunu hazırladım,
bir günü buzdolabın da geçirdi. sonra şekeri kaynattım ve çamuru içine attım.
parlaklaşıp, kıvamlaşınca limon suyu ilave edip,
az daha kaynatıp, ocaktan indirdim.
kaymağa çok yakışır, gül yaprakları kıyır kıyır ağıza gelir.
çok sevdiğim bir reçeldir.
narçiçeği reçeli,
işte bunu ilk kez denedim,
nar çiçeği açar içinden yaprakları çıkar.
internette bir tarif bulamadım, bende aynen gül ve gelincik,
yapraklarına uyguladığım yöntem ile denedim.
narçiçeğinin o muhteşem rengini koruyamadım,
çok acaip lezzetli falan yazamayacağım...
denemesem olmazdı.
reçellerin renklerini en güzel bu kareler anlattı.
gelincik her zaman olağanüstü bir renk verir.
gülde mis kokulu bir lezzet.
öyle şahane anlatmışsın ki reçel yapasım geldi:)
YanıtlaSilgelincik şerbeti falan duydum ancak
hiç tadını bilmiyorum,reçeli de ilk defa duydum:((
çok mu güzel oluyor,reçeli yapmayı severim ama yemekten hoşlanmam,eve yayılan kokusu şahanedir.
sevgiler
gelincik reçelinin en fazla yapıldığı yer bozcaada diye bilirim.
YanıtlaSilbenim de en sevdiğim işte o eve yayılan kokulardır. tadını bana sorma ben her tür reçeli çok severim.
Ayşencim ellerine sağlık. Geçen gün, "bu güllerden ne olacak" diye bir postun vardıya, nasıl sabırsızlıkla bekledim anlatamam. Reçel yemem, ama yedirmeye, yapmaya bayılırrım. Ne zamandırda, gül reçeli yapsa biride uygulasam diyordum. Başka bir şey dileseydim Allah'tan olacakmış bak:)
YanıtlaSilFotoğrafların muhteşem, dönüp dönüp baktım, renklerine, o güzel görüntülerine.
Ellerine sağlık, bin kez.
emelciğim tüm dileklerin gerçek olsun, ben de bayılırım reçel yapmaya kavanoz kavanoz dizip seyredeyim , kahvaltı sofrasının neşesi reçeldir, bir de eşe dosta dağıtırım... benim de bir dut reçeli dileğim var bakalım ne olacak:)))))
YanıtlaSilsevgiler