Pazartesi, Ağustos 25, 2014

erikli tart...

Ben hala İstanbul'dayım, yola çıkmadan bir gün önce bu tartı pişirmiştim,
fotoğraflarını çekip, postu da hazırlamıştım.
ama yayınlayamadım..
kısmet bu zamanaymış ...
bildiğiniz erikten farklı,
Datça'da bulunan ''üzüm eriği'' dedikleri bir erik türü var.
sanki kara üzüm gibi ama dalında tek tek , minik minik erikcik.


başka bir adı var mı?  bilmiyorum, 
bilen varsa ve bildiğini paylaşırsa ne güzel olur.


tart hamuru daha sert olur, bu nedenle de pek sevmem,
benim hamurum ise, bildiğiniz kek hamuru,
önce kek çırptım , kek hamurundan , bir  fincan kadar ayırdım,
yağlayıp, unladığım tart kalıbına döktüm incecik bir hamur,
doğru 180 derece fırına... pişen keki kalıptan çıkardım.
erikleri ikiye bölüp çekirdeklerini ayıkladım, bir yemek kaşığı tereyağ,
bir çay bardağı şeker ve biraz tarçınla , ocağın üzerinde şöyle bir çevirdim.
yumuşayıp, lezzetlenen bu karışımı tart hamurunun ortasına yaydım.
tarifi bu kadarcık.


lezzeti, mayhoş, aroması,  pek hoş oldu.

bu tart hamurunu çok tuttum, hem kek yap  , hem tart :))))

14 yorum:

  1. çok iyi fikirmiş bak, bir taşla, iki kuş, bayıldım..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Günaydın Ayşegülcüm. Hiç görmedim, duymadım, bilmem bu erikleri. İstanul a niye getirmezler sanki. Çok güzel görünüyor. Bunların kocaman tenis topu gibi olanlarından getiriyorlar, çok güzel onlarda. Angelik denen cins. Birde bardak eriği var, Bu güzellerden yok ya da bana denk gelmedi hiç.
    Ellerine sağlık, kek hamuru kıvamıda iyimiş, bende sevmem sert tart hamuru.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Aaaa ben bu eriğe bayılırım ve Datça'da olduğundan haberim yoktu. Yuh ! bana . Bir de Muğlalı olacağım .
    Tart pek hoş ,seni özledim ama...

    YanıtlaSil
  4. Moon ellerine sağlık..Hem tart yap hem kek ,bende tuttum bu hamuru :))
    Ayrıca Babanın iyileşmesine de çok sevindim..Gelmiş, geçmiş olsun..Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. görüntü şahane,eminim lezzeti de öyle,
    ancak rica etsem yayınına kek tarifini de yazsan,zira kabarmamış kek olması gerekiyor zannımca,
    yaz sen hadi:)

    YanıtlaSil
  6. Ayşencim tart harika görünüyor kekle yapılanıda ilk defa duyuyorum ellerine sağlık birde mint yeşili fincanına bayıldım nasıl güzel bir fincandır o..

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık, erikli tart çok güzel görünüyor ve çok lezzetli olduğuna da şüphe yok, Datça'ya yaz tatili için geliyorum ama bu "üzüm eriği" denilen meyveyi bilmiyordum. Babanıza çok geçmiş olsun, acil şifalar,

    YanıtlaSil
  8. elift biraz öyle oluyor... bir uğraşa iki lezzet.

    YanıtlaSil
  9. emelciğim teşekkürler, bardak eriğini bende pek severim...bu eriklerin sarısını yemiştim çok yıllar önce kefken de bir evin bahçesinde...

    YanıtlaSil
  10. sevgili nilgün bak çok şaşırdım, demek goca moğladansın :)))) bende çok özledim çok, buraları ama interneti sadece oğlum eve geldiğinde onun telefonu üzerinden sağlıyorum... bu süreç böyle oluyor ne yazık ki... gocaman sevgiler yollayom gari.

    YanıtlaSil
  11. güliz dene derim, tart hamurunun üzerine her şey koyabilirsin...
    gelip geçecek inşallah..

    YanıtlaSil
  12. havva özel bir tarif değil, normal kek hamuru lakin tart kalıbına o kadar az dökmek gerekiyor ki, sadece sıvamak bile yeter.

    YanıtlaSil
  13. meltem sert tart hamurunu sevmem pek denedim oldu :))) fincanı fark etmiş olman çok hoş, opal fincan değerli bir armağan....

    YanıtlaSil
  14. 4 üncü ev merhaba , datça sevenler çoğalıyor sayfam da, sevgiler

    YanıtlaSil