Cuma, Ocak 24, 2014

ot bilgisi...

evet şimdi başlıyorum,
bu coğrafya da yaşayıp da, otları bilmemek 
ve hatta öğrenmemek olmaz değil mi?
ee hadin gari.


solda ki; turp otu,
yukarıda ki; ısırgan otu,
altta ki; ebegümeci,
sağda ki; labada,


soldan birinci; deniz ıspanağı,
soldan ikinci; iğnelik,
soldan üçüncü ; gelincik otu,
soldan dördüncü; rakı otu ( arapsaçı )


geçelim tariflerimize;
bütün otları bolca yıkadım, sirkeli suda beklettim,
tencereye, bol soğan doğradım, otları da doğrayıp ekledim,
güzelce kavurdum, sıcak, sıcak kavanozlara doldurdum.
geçen yılda bu yöntemle yapmıştım, çok pratik oldu.
kavanozu açıp, yoğurtlu, yumurtalı veya  
börek içi olarak  kullandım


bir börek denedim, 
1 ölçü ince bulgur, 1 ölçü mısır unu, 1 yumurta, 
yeteri kadar zeytinyağı,
ince bulguru sıcak suda bekletip iyice yumuşattım. 
sonra içine mısır unu, yumurta ve zeytin yağı ekleyip,
bir hamur elde ettim. bu hamuru iki eşit parçaya ayırdım.
bir parçayı yağlanmış fırın kabına yaydım, 
arasına bolca ot kavurması serdim, ikinci hamuru da,
üzerine kapattım, zeytin yağı sürüp fırında pişirdim.


ben börek diyorum...
bulgur ile yapmamda ki amaç,
beyaz undan elimden geldiğince uzaklaşabilmek.

paylaştığım arkadaşlarım çok beğendi.
evet bugünkü mutfak işlerimden.
daha önceki ot tariflerim aşağıda, ,isterseniz bir göz atın.
burada göreceksiniz.

11 yorum:

  1. itiraf ediyorum "kıskanıyorum" (imrenmeye daha yakın bi duyguyla tabi :)) umarım en kısa zamanda güneybatı anadolu'lu olurum ben de.

    YanıtlaSil
  2. Maydanoz, dereotu, kereviz, semizotu yaprağı işte ot bilgim burada noktalandı :) Yalova da da hepsi mevcut ama hala diğerlerini alırken satıcıya onaylatırım. Tarifi deneyeceğim eminim tavada kek gibi güzel olacaktır. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. semacığım hele ,sen ol söz ben otları yemeye geleceğim.

    YanıtlaSil
  4. bende merak ettim gülay hanım , denedikten sonra bana da sonucu yazın olur mu?

    YanıtlaSil
  5. labada, deniz ıspanagı ve igneligi bilmiyormusum :) ogrenmıs oldum. bu labada otu adını bafa golu civarındaki labada dagından mı alıyor acaba? bir de otların isimleri bolgelere gore de degisebiliyor sanırım. labada'nın baska bir adı da efelekmis mesela. bu ot mevzusuna girince insan cıkamıyor isin icinden :D

    YanıtlaSil
  6. buradakiler den çok başka otlar da var. labada dağını ilk kez duydum ama ismin kaynağı olduğunu sanmam.
    otları tanımak , toplamak ve yemek hepsi çok keyifli.

    YanıtlaSil
  7. Muğla (Milas ) yöresinin çalkamasına benzettim ben bu tarifini. Benim çocukluğumda babaannem yapardı ama o zamanlar mısırlar gdo lu değildi ,o nedenle bolca mısır unu koyardı bulgur yerine.
    Deneyeceğim ve sana bildireceğim. Söz!

    YanıtlaSil
  8. sevgili colette datça da yaşayan aydın'lı bir komşum da, sadece mısır unu ve sudan oluşan bir hamırdan benzer bir börek yapıyor.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, tarifi bugün denedim ama ben tembellikten ( Pazara gidemedim) ıspanakla yaptım, gerçekten harika oldu, abartmıyorum, hele benim gibi bulgur lezzetini sevenlere. Birde yumurtayı ikiye çıkardım. Tekrar teşekkürler tarif için, sevgimle :)

    YanıtlaSil
  11. gülay hanım eminim ıspanak çok yakışmıştır, yumurta sayısını bende artırayım ...

    YanıtlaSil